Gomba a fűben

 2011.06.29. 08:05
Őszintén szólva amikor az első kis gombát megláttam a gyönyörű gyepszőnyegünkön, pont olyan gyermeki örömmel konstatáltam a jelenséget, mint a témát azóta is sokan a kertbarátok között. Tapasztalt kertészmesteremtől azért megkérdeztem, mit is tegyek ezzel, mert az nyilvánvaló volt, hogy a gomba nem egy magányos harcos típus, hamarosan jönnek a követők is. A válasz az volt: semmit nem kell tenni, ez is a talaj flórája, majd kiszárad. De nem így lett, mert különösen esős időszak következett, és ahhoz pici a mi kertünk, hogy ez az egész ne lett volna nagyon szem előtt. Szóval kerttulajdonosi kupaktanács után dupla fegyverzettel indultunk a témának. Javaslom mindenkinek ezt a párost, nálunk nagyon bevált, míg külön-külön egyik sem. És és azt mondom, ne várjuk meg ezt:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Már akkor kezdjünk neki, amikor 50 nm-en 5-nél több helyen ezt látjuk:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szerezzünk be ampullás gombairtó szert..
 
 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.. a felhigított permettel (1 ampulla 5 l vízhez) finoman öntözzük be a területet, használva az öntözőrózsát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Két naponta nyírjunk füvet GYŰJTŐS fűnyíróval egy-két hétig, alacsonyra állítva a fűnyírónkat.
 
Míg régen azt tanácsolták, ne essünk neki a gombának fűnyíróval, hiszen a vágás és repülés közben szórja csak igazán szét a spóráit, űgy a gyűjtős technológiával éppen azt érjük el, hogy a fűnyíró beporszívózza nekünk a gonosz kis szaporítóbizottságot.
 
Azért van olyan gomba, ami ellen a fenti módszer tényleg túlzásnak tűnik..
 

Címkék: gomba fűnyírás gyep permet

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr823022970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása