Induljunk ki abból, hogy minden növény alkalmas arra, hogy rituális kivégzés áldozata legyen ugyanúgy, ahogy alattomosan is el tudnak pusztulni minden előzetes figyelmeztetés nélkül. A régi filmekben úgyis mindig a kertész volt a gyilkos, vállaljuk be, néha jólesik ölni... :D.

A népszerű, kertekben gyakran előforduló növények körében magas százalékban találhatók gondozásra igénytelen fajok épp azért, hogy a kedves hobbikertész el tudjon könyvelni némi sikerélményt is. Alapszabály, hogy az átlagos kerttulajdonos (ez olyan lehet mint az átlag hat éves: vagy kiesett a foga már, vagy nem, vagy 134 cm, vagy 116, vagy 28 kg, vagy 19, vagy tényleg hat éves, vagy nem) kertjének nagy részét ilyen példányok alkossák, és kedv, szabadidő, habitus függvényében legyen mondjuk orchidea-üvegháza, illetve cserimoja-ültetvénye.

A leggyakoribb hibák házon kívül is ugyanazok, mint odabent a szobanövények esetében.

1.Túlöntözés.

Lehet olyat, bár kertben elsősorban a dézsás, függőkosaras növényeknél láttam ilyet: még kifejezetten vízigényes növényeket is utolérhet a végzet, ha gyökérrohasztó-kúra gyanánt állandóan szinte vízben állnak.

Erre utaló jel:

- A földjük ragacsos, nyákos, mohás.

- Békák üldögélnek a dézsa, kaspó szélén.

- A cserép tetején apró gumimatracok tűnnek fel, melyek fennakadnak az edény szélénél spontán kinőtt nádasban.

- A cserép környékén elhajigált vizibicikli-jegyeket találunk.

- Feltűnik, hogy újabban mentőmellényben, karúszóval locsolunk virágot.

Megoldás: szegénykéket szárítgathajuk a tűző napon, néha még sikerül az újjáélesztés, de alapvetően a rohadt gyökérzet esetén nincs vissza út.

2. Alulöntözés.

Minden növénynél meg lehet csinálni, kaktuszokat is el lehet szárítani, higgyük el, tényleg! Az is elég hozzá, ha rendszeresen locsolunk, de túl kevés vízzel.

Erre utaló jel:

- A föld porlik, szürkésszínű, tapintásra teljesen száraz, és kemény = nehéz beleszúrni a földbe egy ültetőásót.

- A gyerekek beköltöztek a növény alá homokozni.

- A szomszéd gyerekek is.

- A földigiliszták eltűnnek, helyettük a növény körül puputevék jelennek meg.

- Néhány nappal később előkerül a "föld" alól néhány piramis is.

Megoldás: ilyenkor rendszeres öntözésbe kell kezdenünk, és valamennyivel több vizet használjunk, mint eddig. Ne sokkal többet, mert könnyen érvénybe léphet az 1. pont.

Miután széjjelszana röhögtük magunkat (by SzarvasMici), a különlegesebb esetekről a sorozat további részében olvashattok majd!

Címkék: víz rejtélyes halálesetek

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr553242704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása