A terasz, vagy akár csak egy aprócska balkon oázis lehet a város sivatagában, egy nagy plusz a sok mínusz közt, egy kuckó a naaagy rengetegben. Ha a költőiséget nem érted, mert épp egy balkon alatt laksz, ahonnan egy nem kontrollált kétéves pvc csöveket, üres dvd-tokokat és macskaeledel-konzervet hajigál a fejedre - megértem! De ha nem így van, abban egyetérthetünk, hogy aki kert híján van, legalább erkélyt szeretne.

Kihagynám az építészeti megközelítést (balkon, loggia, erkély, terasz), lényeg hogy van egy kis néhánynégyzetmétered, és boldog vagy vele. Azok, akik tanácstalanok, hogy hogyan legyenek boldogok, talán hasznát veszik az alábbiaknak. Nyilván mindenhez nem találtam pont jó képet, de szerintem asszem' érteni fogjátok, mit is akarok mondani...

1. Akármilyen kis területről van szó, igenis beszélhetünk kertépítésről. Nagy helyen nagy dobogó, kis helyen kis dobogó, vagy nagy fedeles kosár, aminek a tetejére dézsát, kaspókat rakhatsz, dinamikusabbá teszi a teret. Tehát nem csak a korlátra akasztott muskátli esélye jár neked, hanem legyen dézsa a földön, legyen picit feljebb valamin, és akkor jöhet a korlát! Költséges dobogó-építés nélkül is (ami statikai problémákat vethet fel, csak úgy mint az épített magas ágyások!), akár egy kiszolgált faláda segítségével is építkezhetsz.

2. Milyen a stílusod? Milyen legyen a terasz karaktere? Mi legyen a domináns szín? Ha ezekre megvan a válasz, adja magát, milyenre fesd az aprócska falrészt, milyen ültetőedényeket válassz, milyen kiegészítőkben gondolkodj.

3. Mennyi növényt szeretnél odakint? Ezt részben megválaszolja, mi a kedvenc terasz-stílusod, de gondold át újra, nagy meló már csak a locsolás is! A színes virágparádét látva így tavasszal az utolsó zugot is beültethetdnéd-kedved van, az oké, de a sok cserép, kaspó, dézsa földje nem sokáig tartja meg a vizet, és ha nincs kivezetve slag a teraszra (ehhez azért méret kell, nekem volt), egy esti locsolás alkalmával akár 16-szor fordulhatsz az erkély és a csap között (mértem! még a slag előtt :)). És akkor még nem csipkedted le az elvirágzott virágokat, nem öntögettél tápoldatot stb.

4. Ha kicsi a hely vízszintesen, használd a függőlegest! Sok ötletadó képet tettem már fel ebben a témában korábban, melyek egy része teraszon is kivitelezhető, de a lényeg, ha nem is építesz, vagy akasztasz a falra semmit, futtass fel valami zöldet, és ha szereted a gyors megoldásokat, építs cserépfát! :) Ennél Edité, a szomszédasszonyomé sokkal szebb, alkalomadtán lefotózom nektek!

5. Az esti ücsörgéshez gondoskodj valamilyen hangulatvilágításról! Jó hír, a városi dzsungelben a házak felfogják legtöbbször a szelet, így néhány gyertya is elég lehet. De egy kafa kis lampiongirlandra semmiképp se mondj nemet!

+ a teraszokra (fény/árnyék függvényében) mindig az igénytelenebb növényfajtákból válogass. Kell hogy tűrjék a kiszáradást akkor is, ha most becsszó, hogy mindig locsolni fogod. Mindenkit más idegesít. Imádom a petúniát, de utálom, hogy ragacsosak a virágai, mikor lecsipkedem. Szeretem a futómuskátlit, de a szerteszéjjel repkedő apró szirmok nem mutatnak jól a kövezeten, megmarad a koktélparadicsom dézsában, de ha nem gigadéli fekvésű a terasz, a mosolygós gyümölcsök nem lesznek mézédesek! Csak Te tudhatod, neked, nálad, miattad mi a legjobb megoldás! ;)

 

 

Fotók:
gardendesignx.com
artandinterior.blogspot.com
vuerydesign.com
risetovotesir.blogspot.com
tokyogreenspace.com
permacultured.com.au
risetovotesir.blogspot.com
renovationplanning.blogspot.com
gardenspictures.net
designinteriorart.com
www.squidoo.com
green-living-made-easy.com
www.parehe.com
balconyplants.com.au
balconyofdreams.blogspot.com
gapphotos.com
apartmenttherapy.com
blog.flickr.net
housetohome.co.uk
wunderground.com
nlcafe.hu
notontheighstreet.com

 

Címkék: terasz erkély balkon

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr354475962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása