Darázs-garázs

 2012.05.25. 10:32

Tavaly nem lehetett kiülni a teraszra ebédelni! Egyrészt mert déli fekvésű és 172,5 fok volt ott :), másrészt a darazsak miatt. De nem ételt, elég volt valamilyen italt kihozni és máris nagy számban rajzottak. Szortyogtam is erről mindenféle embernek, és megtudtam, darázsirtót kell hívni, nem máskor mint májusban, ő jön, spriccel, darázs meg nem lesz. Szuper.

Alapszitu: nagy fészket sehol nem látni, de több picit (kb. öt cm átmérőjűt) igen. Nem egy helyen tobzódnak, hanem szálldogálnak nagyjából az ereszcsatora horizontján.

Május kb. elsején kigyűjtöttem két telefonszámot (egyet sose szabad, kell az összehasonlítás - legalábbis nekem), és hívtam A-t.

A: jön, akár azonnal, igen, működik a dolog, hétvége is jó, bölcsikben is irt, valahogy majdcsak felmászik a tetőre, nincs száz százalék garancia semmire, de általában beválik a módszere.

B: német vagy francia darázs-e? úúúú, nem kértem útiokmányokat, de hamar kiderül, a sok kis gömbfészkes az a francia lesz. Lebeszél az irtásról (a vállalkozó!!!), ne dőljek be az ide-oda spricnizőknek, az efféle irtásnak csak a koncentráltan működő (hiába, a német precizitás!) német darázs ellen van értelme. Egyébként sem akar leesni a tetőről, és az összes cserepet kellene felszedni a száz százalékos sikerhez.

Most... szerintetek mit csináljak? Szörpcsapda, sörcsapda, fészekleverés és taposás tavaly sem működött, csak karateférj tudta őket elpofozkodni néha...

Címkék: ez meg az darázs

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr724545243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszti345 2012.05.25. 11:01:19

Mennyibe kerül az irtás? Én vállalnám, ha nem milliók kérdése! A megmaradtak ellen ajánlom a szívószálra húzott muffinpapírt a pohár tetejére. Remélem érthető így leírva, nem találtam képet!

*Hajnal* 2012.05.25. 11:32:46

Szia!
Nálunk is vannak.Bár lehet,hogy inkább vadméhek.A bambusz szélkolompba költöztek a mocskok.A cukros vizes csapdával tavaly egész nyáron egy legyet sikerült csak fognom,idén pedig a kutya szétrágta.Tavaly mire szóltam volna valakinek,addigra egyszer csak eltűntek.Ha látom őket a kolompon,néha lefújom őket egy kis Chemotoxszal.Általában kipurcannak tőle,de azért félek,nehogy berágjanak rám.

kreatívkertész 2012.05.28. 22:42:00

18 ropi... kihagynám ha lehet, hogy feleslegesen kiadjam...
A muffinpapír tök jó :D!

A chemotox helyett a Biokill nálam is elpkerült már... :)

juhmeli 2012.05.29. 20:15:46

Nálunk is vannak meleg, védett helyek és tavaly itt is sok volt, Feri is légyirtóval támadta a felkutatott fészkeket. Persze csak azután, hogy véletlenül belegyalogolt egybe és több tucat darázs szúrta agyon a lábát. Napokig nem bírt járni, de utána bosszút állt.

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2012.12.17. 18:59:15

Örülhetsz hogy lebeszélt a vállalkozó a május eleji darázsirtástól. Ilyenkor a téli álmukból ébredt anyák keresik a leendő fészkelőhelyeiket, keringenek, nézelődnek, szállnak résről-résre. Nincs fészek, nincs támadáspontja a darázsirtásnak! Jobb lett volna ha rábeszél a vállalkozó a látszatmunkára, csak mert le akar húzni?
Ha van már fészek (hőmérséklettől függ, deáltalában júniustól már vannak), akkor már eredményesen lehet irtani.
www.agrohydro.hu/darazsirtas.html

kreatívkertész 2012.12.26. 22:16:56

@Rovarirtó: Persze, ez jó, én azért tettem felkiáltójelet, hogy ilyen van, hogy két ennyire ellentétes választ kapod uarra a kérdésre...

Rovarirtó · http://www.agrohydro.hu 2012.12.27. 09:06:33

Valójában nincs ellentmondás a két válasz között, mindössze a két nézőpont különbözik teljesen. Ha valakinek a pénz nem számít, meg lehet tenni sszal azt, hogy pl a tető minden lehetséges fészkelőhelyét (törések, bádogozások, kúpok, verébdeszka rései) porozószerrel befújatunk. Ez nagyban csökkenti a befészkelés lehetséges esélyét. Ennek munkaerő igénye és ideje, továbbá az aranyárú rovarirtó por felhasználása óriási. Ennek ellenére csináltunk már ilyet, darázsfóbiás krőzusoknak. Ha azonban figyelembe vesszük az anyagi megfontolásokat, érdemes kivárni a befészkelést, és akkor kedvező áron tudunk célzott darázsirtást végezni. www.agrohydro.hu/darazsirtas.html
süti beállítások módosítása