Kedvenc Veteményes :)

 2012.06.11. 08:09

Kedves levelet kaptam egy nagyon népszerű blog tulajdonosától, akit régóta van szerencsém ismerni. "Van nekünk egy 70x140 cm-es, kb. 20-25 cm mély homokozónk, amiből a srácok már nagyjából szanaszét szórták a homokot, meg a szomszéd macskák jártak rá, szóval felszámoltuk belőle a belsejét és most üres. Arra gondoltam, hogy lehetne belőle veteményeskert, fűszernövénynek, meg vmi zöldség-palántáknak. Mit gondolsz? A napos oldalon van, végig tűz rá a nap reggeltől estig. Mit ültessek és mikor és hogyan, stb..."

Talán másokat is elgondolkodtatott már a kerti homokozó efajta újrahasznostása, így közzéteszem rendkívül jó rajzomat, tessék csak nyugodtan kritizálni!

És akkor lássuk, hogy írok én kezdő kertészeknek: 

"Az hogy homokozó volt, derekt jó, az alját nem is kell teljesen kikotorni. Alulról 10 cm homok, rá 10 cm veteményesföld, vagy palántázóföld, pár cm légrés :). A homok alul jó, jól elvezeti a vizet, de ha fólia van alatta azt fel kell szedni.

Mivel vadiúj speckó föld van, trágyázni nem kell.

Ha nincs speckó föld, csak virágföld, 50 l-es marhatrágyával kellene összekeverni (nem büdi, olyan mintha übergigaszuper termőföld lenne, Tescoban is szokott lenni, de barkácsáruház kertrészlegén is.).

Beszerzés:

- fejes saláta mag: kis zacsi. Rajta az utasítás, folyamatosan vethető, tehát felszeded a kifejlődött salátát és már szórod is a magot. Emiatt a rajzon lévő 3 fejet egy-egy hét eltolással vetném, hogy minden héten legyen majd egy friss. 30x30 cm-t számoltam egy salátára, ennek a képzeletbeli középpontjába vesd a magot. Ezen a részen amíg ki nem bújik és meg nem erősödik a hajtás, óvatosan öntözőrózsával locsolj, vagy az első 4-5 napban csak inkább kézispricnivel. Ha most ezt olvasva fejen állva kezdted el szavalni a japán himnuszt oroszul - haggggyad, vegyé ebbő is palántát!

Ha magozol, ennyi elég is a kísérletezésből így első évben. Gyorsan fog fejlődni, de a nagy kánikulában sajnos hamar fonnyad, majd légy résen és ez ne vegye el a kedved, csak vess és arass szorgalmasan.

- 6 törpe koktélparadicsompalánta (olyat kell kérni amit balkonládába adnak, a normál paradicsomot kikarózni szabadon állón szépen nem igazán lehet.

- 3-5 paprikapalánta - amilyet szerettek, lehet vegyesen is (egy erős, egy tévé, egy jelapeno :) ) Ez a mennyiség nem fog ellátni nyáron, kísérleti év van, meg kell tudni, tecccik-e vagy nem.

- 3-5 mentapalánta - ezekből bokor lesz, már nyár végén lehet mojito-s kerty partira embereket csalogatni - pl. engem!!!

- 4-5 fűszernövény, amit szeretsz, én klasszikusokat rajzoltam, bármi jó, kivéve a petrezselymet, snidlinget - ezeknek árnyék jobban való. A fűszernövényeket meg kellene emelni. Vagy nagy tálba ültetni őket körbe, vagy egy epresládát földdel megtölteni, rátenni a jobb felső sarokra, vagy ahogy csak akarod, de a szebb látvány miatt fontos lenne egy kb. 30 cm-es talajmagasság az eredeti ágyáshoz képest. 

Beszerzés hol is: ami közel van kertészet és barkácsáruház, ott próbálkozz! Nekem nem az a tapasztalatom, hogy van három jó, a többi gáz, hanem az, hogy mindenhol van valami, ami ott a legjobb. Mivel lehetetlen végigjárni az összes helyet, ezeket ott vedd meg, ahol vannak. Ha valami sárgul, fonnyadt, hagyd ott!

Locsolás naponta, ne tocsogjon, de kapjon!"

Fotót is ígértek...

Címkék: veteményes fűszernövények

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr144578015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bozs 2012.06.11. 12:36:38

Király lett a rajz is, meg a leírás is! Kíváncsian várom a képeket. :)

Csak egy gondolat: a mentát nem kellene valamivel kicsit elkülöníteni a többiektől? Nem fog szerinted túlságosan elburjánzani?

kreatívkertész 2012.06.11. 20:22:24

@bozs: Remélem idejekorán legyalulják mojito-hoz az egész bokrot! :). Ki kell tépkedni, ami nem kell, sztem ennyi... én legalábbis a sajátommal így teszek.
süti beállítások módosítása