Jön a nyár. Előtte meg a remélhetőleg esőmentes, de egyre biztosabban szép idős hétvégék. Az egész kicsik nagyjából mínusz negyven fokig dörömbölnek hogy kint lehessenek, de a nagyobbakat már van, hogy noszogatni kell. Lehet hogy mert itt a kert, ami bármikor rendelkezésre áll, valahogy nem vonzó annyira a friss levegő, pedig nagynak-kicsinek az egyaránt kell. Én panel-lakótelepen nőttem fel, és ahogy emlékszem, nagyon szerettem lent játszózni', az meg a non plus ultra volt, hogy egyedül átmehettem a másik játszóra, ahol nem láttak az erkélyről se a szüleim - jóllehet akkoriban még a nagy függetlenségigényem abban merült ki, hogy immár nem látható helyszínen susmorogtam fiúkról, barinőkről, matekdogáról.

Az akkori, mai szemmel kicsit se biztonságos játszótereken fürtökben lógtak a gyerekek a rakétán, a gömbön, és mindig sorbanállás volt a mókuskeréknél. Szerettünk a szabadban játszani. Ennek nyilván oka az is, hogy nem volt éjjel-nappal tévé, azt se tudtuk, hogy mi az a számítógép, és nem volt fejenként 27 barbink/kukaszörnyünk. De ebbe ne is menjünk bele!

Ami az én gyerekkoromból sem maradt ki, és ma is népszerű, az pélául a krétával rajzolás. Hozzáteszem, régen ritka volt az igazi kréta, hosszas keresgélés után azonban akadt olyan kő, aminek az élével lehetett vagánykodni az aszfalton.

Ha azt találjuk ki, hogy ma márpedig a büdös kölyök rajzoljon krétával, kezdük ezzel a programot; előtte keressünk közösen olyan kavicsokat, amilyenekkel annak idején mi művészkedtünk. Ez jó, mert a tapasztalat máskor is jól jöhet, no és addig is együtt vagyunk!

Aztán hajrá! Életkornak megfelelően lehet firkálni, figurát rajzolni, vagy művészkedni. Az én lányom ez utóbbit kultiválja.1394146_548804131878566_30779147_n.jpg

A kréta remek "alapanyag" más játékokhoz is, úgymint ugróiskola

hopscotch.jpgbiciki/motor pálya"építés"

032.JPGbármilyen egyszerűbb asztali társasjáték kinti változatának megalkotása

sidewalk-skellzies-games-photo-420-FF0507EFEA01.jpgde akár öltöztető babákat is rögtönözhetünk vele.

DSC_1450.JPGMég mindig a földön maradva, remek nyári fotókat készíthetünk, tényleg csak a fantázia szab határt

P1240021.JPGÉs a szuperstílusos verzió: egy egész kinti táblafal. Ez nem olcsó mulatság, de garantált az állandó siker, remek iskolásdi-kellék, vagy eredményjelző válik belőle bármikor. Csak kell egy szabad fal... na az nálunk nincs!!! :)

chalkboard2.jpgÉs ha elfogyott a kréta, és messze a bolt,  vagy épp nem lehet kapni (higgyük el, van ilyen!!!) Virág a fantasztikus blogján ITT erre is ajánl megoldást, ti. hogyan is készíthetünk házilag! Ezt akkor is érdemes kipróbálni, ha amúgy van otthon, egy újabb kaland a gyerekeknek.

És hogy mit lehet kezdeni a kertben a megmaradt táblafestékkel, krétával?! Hamarosan mutatom. ;)

(források a képekre kattintva elérhetők)

Címkék: gyerek gyerekek a szabadban

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr856194608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása