Ahogy mennek az évek, jó esetben egyre elfogadóbban vagyunk a világgal kapcsolatban. Legyen szó a tisztelt kollégák kollektív barkácsolásáról (fúrás, faragás, stb.), vagy az élővilág olyan teremtményeiről, akiket nemhogy nem szerettünk eddig, hanem egyenesen ki nem állhattuk őket. Szerintem említettem már, de ha nem: én a huszas éveim végére olyan szinten lettem elvárosiasodott, hogy a lakásba bemászó, repülő, nagyjából nagyítóval sem látható többlábúaktól frankó szőke nős sikítófrászokat kaptam.

Ma örülök minden felfedezésnek, ami guggolva, térdelve földtúrás közben ér, mert pl. undi a cserebogár-pajor, és zabálja a gyökeret, tehát hess, de örülök, hogy kiforgatom a földből és átdobom a kerítésen - nyugi, nincs ott szomszéd, de le kéne lassan szokni, ha egyszercsak lesz, nem tom' mit fog szólni, ha megküldöm egyszer azzal, amit épp kibányászok - mert tudom, néhány madárnak éppen megterítettem.

A kerttulajdonosok idővel eljutnak oda, hogy nem csupán esztétikai kívánalmak szerint alakítják ki kertjüket, hanem elkezdik szép apránként bevonni a Többieket a kerti munkába. Legyen giliszta, hogy szállítsa a humuszt, legyen katica, egye a tetüt, legyen pillangó - igen, bocs így hernyó is - és még sok repülő rovar, aki porozporozporoz, és legyenek madarak, akik eltüntetik a nem kívánatos betolakodókat - hajtáshervasztó bogár pl.

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk igazi Paradicsommá változzon, fogadjunk be egyéb teremtményeket is, amelyek nem a hatodik napon lettek kitalálva. Hogy hogyan hasonlítson kertünk leginkább egy spontán természetrészletre?

1. Legyen sok magas növésű virágzó növényünk, évelők és egynyáriak egyaránt!

2. Legyenek fűféléink, imádni fognak csúszdázni rajta a katicák!

3. Fák, cserjék, virágzó növények egyaránt kapjanak helyet a kertben!
 
4. Legyenek örökzöld növényeink is!
 
5. Próbáljunk őshonos növényeket telepíteni! Minnél inkább otthon van egy növény a kertünkben, annál hamarabb idomul hozzá mindenki, és annál hamarabb jöhet létre a legalább részben önnfenntartó kert.
 
6. Mező, rét-feelingünk akkor lesz, ha nem golfpályára, hanem egy vadvirágos fűkeverékkel kialakított gyepre terítjük le majd a napozótörölközőt.
 
7. Helyezzünk el több madáreteteőt, itatót - persze csak ha felelősséggel tudunk gondoskodni róluk! Vízből persze legjobb a kerti tó, mindjárt halakkal...
 
8. Legyenek védett sarkok, zugok, ahol megpihenhet, körülnézhet egy-egy kis vendégünk!
 
9. A pillangók és más beporzást végzők kevéért illatos, színes virágokkal készüljünk a szezonra, ez balkonládában is simán kivitelezhető!
 
10. Jó ha vannak gyümölcsfák.
 
11. Ha nem is fér (több) gyümölcsfa, bogyós növények mindenképpen kellenek, van olyan madár is, aki nem a szotyinak örül...
 
12. De van, amelyik igen! Egy napraforgó is jó ha helyet kap a kertben!
 
13. Reflexből ne csapd le a rovarokat! A sáskáknak szoktam adni a slaggal, nem azt mondom, de lehet hogy épp egy segítőtársadra emelnél kezet. Tájékozódj, mielőtt eltanácsolsz valakit a kertedből!
 
+ Ha igazán komolyan gondolod a fentiek egy részét, szerezz hivatalos minősítést a szándékodról! Jelentkezz a Madárbarát Kert programba, ide kattintva megtalálod az ehhez szükséges információkat!
 
Igaz, a pokolba vezető út is többnyire jószándékkal van kikövezve... :)
Fotók itt és itt

Címkék: top trendek 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr94144452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhmeli 2012.02.29. 08:07:56

Az utolsó kép és szöveg mindent visz. Nyamvadtabb napokon erre gondolok, és rögtön jobban érzem magam.
süti beállítások módosítása