Gigapálma volt, nincs

 2011.08.30. 08:33

Itt az idő visszacipelni a balkonról, teraszról, kertből az oda ideiglenesen deportált szobanövényeket. Jönnek (elvben) a hűvös éjszakák, nekik már bent a helyük. Nem titok, megdöbbentő méretváltásokra csodálkozhatunk rá egy a szabadban eltöltött szezon után. Mit tegyünk óriásunkkal, ha már a plafont verdesik a csúcshjtások? Szabjuk át picit, és egyben gyarapíthatjuk növényparkunkat is.

Apukám yuccapálmája is túlontúl begerjedt, mentem, segítettem, kaptam belőle :).

1. Elsőként éles, egyenes pengéjű késsel (tehát nem fűrészessel) le kell vágni a csúcshajtást.

2. Annak alsó leveleit le kell szedni, és vízzel teli befőttesüvegbe állítani.

3. A hajtás leveleit felfelé hajtva össze kell kötni (Apu igazi barkácsember, telefonzsinór esett azonnal kézre, spárga helyett be is értük vele), és nagy széttépett kukászsákok segítségével be kell dunsztolni - ez a lépés messze nem minden növény esetében szükséges!!!

4. Ennél a pontnál erősen biztassuk kedvünk szerinti szertartás keretében gyökérnövesztésre! :D

5. A "maradék" növény is szétválasztható volt, előkerült a fűrész, Apu szépen ketté is vágta a gyökereket. A növényeket külön-külön elültettük, ők azonnal életerősen skubiztak a világba, bár az átültetési sokk keretében utóbb némi levélfoltosodást tapasztaltunk, de már jól vannak!

6. A következő két hétben rá se hederítsünk a dunszt alatt növekedő gyökérzetre!!

7. Ha látható gyökérfejlődést tapasztalunk, nosza hámozzuk ki a dutyiból, ültessük el, tápoldatozzuk meg, és gyönyörködjünk új növényünkben. (Yucca esetében kaktuszföld, kaktusztápoldat kellett.)!

És most ugyanez képekben.

 

Címkék: ötlet szobanövény átültetés yucca

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr853189315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása