Egy évtizeddel ezelőtt, ha valaki ezt így a szemembe nézve komolyan mondta volna, sütőlapáttal kezdtem volna kergetni, merthogy miiii vaaaan?
 
Szükséges paraméterek:
kert
veteményes
kreativitás
 
Első lépésben tisztázni kell, mit is jelent neked a konyhakert! Csak fűszernövényeket? Egy-két zöldségfélét kísérletezgetésképpen? Csak paradicsomot, de abból sokat? Télen is szeretnél friss kertbőlvalót enni? Kell-e fóliasátor? Ha nem 100 x 100 méterre tervezel, az szerinted csak legózás?
 
Ha ezeket tisztáztad magadban, akkor a konyhakert kialakításánál az a szabály, hogy nincs szabály!!! Lehet talajszinten, magasított ágyásban, vagy vegyesen, de lehet akár a falon is. Lehet autógumiban, kőtölcsérben, cseréposzlopban, konténerekben. Használd a teret minden irányban, ültess a saláták közé egy bokros tarka egynyárit, legyen futóbabod, aminek a támasztéka lehet a veteményesed fókuszpontja! A lényeg, hogy ne csak ez a kép ugorjon be arról: veteményes.
 
Ami viszont fontos, a talaj felturbózása, és a folyamatos tápanyagutánpótlás. A permetezést sok esetben kiválthatod vegyszermentes módszerekkel, pl.lehet úgy összeültetni bizonyos növényeket, hogy a puszta jelenlétükkel megvédjék egymást a kártevőktől. Itt most még nem tartunk, erről lesz még szó, most még az a feladat, hogy kitaláld, honnan küldesz majd nekem fürtös uborkát a nyáron az ubisalimhoz :D. Nincs kedved? Nem hiszed, hogy menő? Pedig veteményes mindenhol van! :D
 
Egy kis inspiráció...
 
Nem kifogás az sem, ha tényleg nagyon kicsi helyed van...
 
Nálam a pálma Megyeri Szabolcs fűszerkertjéé, nemhiába kapott az átlagnál nagyobb publicitást, na ez a kreativitás mindenféle értelemben: egy egyszerű ötlet némi fűszerrel... :D
 
Fontos! Szép legyen az odavezető utad is, újabb személyes kedvenc: Juhmelié, az Egy Csepp Kert blog szerzőjéé.
 
Gondolkozz, találd ki, és majd ha elkészült (addigra tuti nem mínusz tíz fokban indulok el reggel), le kell fotóznod, ne feledd!
 
Ha nem villanyoztalak fel, vagy belevágsz, de később úgy érzed, ez nem neked való, küldök akkor egy neked való veteményest is, csak itt, csak most, csak viccből - igaziból nem küldök, mert borítékostól megenném!
 
Fotók:
szepzold.hu
treehugger.com
bhg.com
70plusandstillkicking.blogspot.com
homedesigndecorates.com
urbangreens.tumblr.com
o5.com
curbly.com
dlibri.com
thegardeningtips.info
thegardeningblog.co.za
viragcenter.hu
szuloklapja.hu
diak.hulladekboltermek.hu
egycseppkert.blogspot.com
hg.hu

Címkék: veteményes top trendek 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr824031843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhmeli 2012.01.31. 16:26:19

Aranyos vagy! Nagyon jól esett a zúzámnak.:)

kreatívkertész 2012.01.31. 22:08:32

@juhmeli: annyira szeretem azt a képet! :)

BigPi 2012.02.01. 07:53:11

Ha nagyanyáink tudták volna, hogy valójában amit tesznek, miként hívják. Legyintettek volna és gyomláltak volna tovább.

2012.02.01. 09:04:47

A falra szerelt salátás ládák ötlete nagyon jó:) Ki fogom próbálni! Így a korai saláta is egy kicsit védettebb helyen lehet, mint szabadföldben:) Szuper a cikk:) Köszi az ötleteket!

kreatívkertész 2012.02.01. 10:49:29

@BigPi: :D Lehetett (volna) tanulni tőlük egyet s mást ahelyett, hogy fura szavakat gyártunk, ja!

kreatívkertész 2012.02.01. 10:50:56

@szepszonja: köszi, örülök ha tetszik, és hajrá, sok sikert a salátatermesztéshez! Mindenképp fotózd majd le!!!
süti beállítások módosítása