Házi feladat: talajtakarás!

 2011.10.25. 09:34

Forrás

Na szóval. Eljutottunk oda, hogy már nem fürdünk langymeleg őszi napsütésben, hanem punnyadt arccal bámuljuk az ablakot, de egy bazi nagy szürke pacán kívül semmit nem látunk odakint. Dolog ugyan van, de inkább ölelgetjük még a kávésbögrét, teáscsészét, és szívesebben kergetnénk három török bugyogós, albánul beszélő jégmókust a lakásban, minthogy a lábujjunkat kidugjuk az ajtón.

Fenti hangulatmegragadás kizárólag a hétvégékre érvényes, hiszen a hétköznapok dolgozásai, különórára rohanásai és szülői értekezletei elől nincs menekvés.

De! Ha a következő hétvége is ilyen szottyadt körülmények között érkezik el, akkor is takarjunk talajt, és a még szabad helyekre tegyünk el egy-egy virághagymát, tavasszal boldogan örvendezhetünk majd kitartásunk felett.

Több lehetőség közül választahtunk.

Szalma, fűnyesedék

Forrás

Nem egyenértékűek, a hasonlatosság csupán annyiban áll, hogy nem tartós árucikkek. Gyümölcsök, zöldségek alá szokták tenni, nem is ilyenidőtájt, hanem még a palántanevelés kezdetén, de lent hagyható ősszel, ha nem indultak be erőteljes rothadási folyamatok. A fűnél szinte biztos de, és a szénánál is van ennek kockázata. Hogy honnan tudod, ha igen? Azonnal látni fogod, selymesen nyálkás, undi, kicsit büdi a cucc, új réteget kell letenni, a régi mehet a komposztálóba. Nincs? Nekem sincs. Akartam, aztán azt olvastam valahol, hogy a komposztálóládába beköltözött egy siklócsalád, s mivel a neurológiai rendszerem amúgy is kihívásokkal küzd (=konkrétan idegbeteg tudok lenni néha), megkíméltem magam e lehetőségtől. Persze nehogy lebeszéljek valakit, a házi gyártású komposzt nagyon hasznos, költségkímélő és környezetbarát dolog!

Fenyőkéreg

 
Nekem azonnal ez ugrik be, ha a talajtakarásról hallok. Minden szempontból igen hasznos, nagyon dekoratív, de sajnos nem olcsó. Az eső utáni ágyás-illatot viszont örökre elraktározta az agyam, úgyhogy épp felidézem, miközben írok. Igaz, megkímélhetném az agyam, csak kinyitom a kertkaput és szippantok... :)
 
Kavics
 
Van nekem is, nem szeretem. Azon kívül, hogy a legegyszerűbb folyami kavicsnak is horror ára van, nagyon megnehezíti a talajmunkákat, de még egy egyszerű gyomkihúzás is ördöglakat-nehézségű feladat lesz. Ráadásul az eső, hó szép lassan bemossa a talajba, a felásás, a komposztálás horrorisztikus mutatvánnyá növi ki magát. Szépnek szép, bár én már a mindenféle színű és méretű portékákat csak csicsakavicsoknak hívom, rém természetellenes hatást lehet elérni velük.
 
Talajtakaró növény
 
Ha valaki elég előrelátó volt, már rég telefuttatta az ágyások alját örökzöld talajtakaróval, és akkor most ülhet az örökzöld babérjain. Alkalmazom, meténgem növekszik a babér alatt, de nem illik minden ágyásképbe, tehát általános megoldásnak csak elvadult kert kialakítását kérőknél alkalmaznám ( = "régi" hatású kert, minden fut, minden burjánzik, sűrű beültetések, sok kúszónövény). Ahol viszont van, feladat kipipálva!
 
Fólia
 
Inkább veteményesben jó, csakúgy, mint a szénaszalma, és nem a fagykár ellen, inkább a gyomok visszatartása végett, bár a növények hőháztartására is jó hatással van. A jó minőségű geotextil, spéci fólia nem is olcsó. Tehát nem biztatnék senkit széttépett kukászsákok ritmusos elhajigálására, nem véd az meg semmitől, csak annyira, mintha fejen állva, úttörőnyakkendőben szerb népdalokat kántálnánk minden második harkály láttán.
 
Komposzt
 
Imáááááááádnám. Ha lenne saját. De a siklótartást ugye nem terveztem TEÁOR számmal üzletszerűen felvenni, marad a bolti. Az nem olyan, de mégis jóóó! És a lehető legtöbbet adhatunk növényeinknek, ha ezt a módszert választjuk.
 
Én kicsit önző vagyok, fakéreg-párti. Az is jó ám a talajnak, és nekem a személyes kedvencem. Ha a színesre festett változatát szeretné valaki alkalmazni, az alá tegyen apró darabos hagyományos réteget. És ha valaki nem lakik messze Gödöllőtől, a Specialmix Kft. mellett ne menjen csak úgy el, a gyönyörű kérgeik mellett beújíthat néhány szép őszi növényt is!

Címkék: talajtakarás

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr803328165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása